BISERICA BAPTISTĂ SPERANŢA VIŞEU DE SUS

,,Încolo, fraţilor, fiţi sănătoşi, desăvârşiţi-vă, îmbărbătaţi-vă, fiţi cu un cuget, trăiţi în pace, şi Dumnezeul dragostei şi al păcii va fi cu voi." 2 Corinteni 13:11

  • Despre noi
  • Mesaje video
  • Poezii
  • Crez
  • Mici studii
  • Cântece
  • Rugăciune
  • Adrese
  • Sănătate

Înțelegerea și aplicarea Bibliei

Publicat de elpizein pe septembrie 6, 2017
Publicat în: Studiu biblic. Etichetat: Biblia, epistole, ILUMINARE, intelegere, Noul Testament, Scripturi, Vechiul Testament.

Text: Luca 24:25-27; 44-46; Psalmul 119:18
I. CINE POATE ÎNŢELEGE BIBLIA?

Oricine citeşte în mod serios Biblia îşi dă seama că unele părţi pot fi înţelese mai uşor iar altele mai greu. Apostolul Petru le scria celor ,,ce au căpătat o credinţă de acelaşi preţ cu a noastră” astfel: ,,Să credeți că îndelunga răbdare a Domnului nostru este mântuire, cum v-a scris și preaiubitul nostru frate Pavel, după înțelepciunea dată lui, ca și în toate epistolele lui, când vorbește despre lucrurile acestea. În ele sunt unele lucruri grele de înțeles pe care cei neștiutori și nestatornici le răstălmăcesc ca și pe celelalte Scripturi, spre pierzarea lor.” (2 Pet. 3:15-16).

Cu toate acestea, în Vechiul Testament şi în Noul Testament găsim suficiente versete care arată că Biblia este scrisă în aşa fel încât învăţăturile ei să poată fi înţelese de credincioşii de rând. Până şi cei „neştiutori” pot să o înţeleagă dacă o studiază în mod sincer, aşa cum spune David: ,,Legea Domnului este desăvârșită și înviorează sufletul; mărturia Domnului este adevărată și dă înțelepciune celui neștiutor” (Ps. 19:7). Lucrul acesta ar trebui să fie o mare încurajare pt. noi: niciunul n-ar trebui să ne socotim incapabili de a citi şi de a înţelege Scriptura, astfel încât să ne ofere înţelepciune. Am putea spune că Biblia este clară, adică ea a fost scrisă în aşa fel încât învăţăturile ei pot fi înţelese de cei care o citesc, nu ca să o combată, ci cu dorinţa de a căuta ajutorul Domnului şi cu voinţa de a o împlini.

Pentru că Biblia este clară, încă din Vechiul Testament se accentuează responsabilitatea credincioşilor de a o citi şi de a o înţelege. Moise spune în Deut. 6:6, 7: ,,Și poruncile acestea, pe care ți le dau astăzi, să le ai în inima ta. Să le întipărești în mintea copiilor tăi și să vorbești de ele când vei fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca și când te vei scula.”  Poruncile nu doar trebuiau memorate mecanic, ci se discuta despre ele în activităţile din casă şi din afara ei. Dumnezeu se aştepta ca poporul Său să cunoască, să vorbească dar şi să pună în practică poruncile Lui, în funcţie de situaţiile zilnice. De fapt, Ps. 1 ne prezintă profilul omului binecuvântat sau ,,ferice”, pe care toţi ar trebui să-l urmăm, care medita ,,zi şi noapte” la Legea Domnului.

În Noul Testament Domnul Isus a avut multe învăţături şi multe discuţii cu oamenii. Chiar şi în disputele pe care le-a avut cu ei a accentuat claritatea scrierilor Vechiului Testament din vremea lui Moise şi David, Domnul Isus arăta că vina pentru înţelegerea greşită a Scripturii nu este a ei, ci a celor ce înţeleg greşit sau nu vor să accepte cele scrise. El le răspundea întrebărilor ispititoare puse de farisei şi cărturari prin cuvinte ca: ,,Oare n-aţi citit ce a făcut David…?” sau ,,n-ați citit în Lege…?”, ,,n-aţi citit niciodată în Scripturi…?” sau ,,Vă rătăciți! Pentru că nu cunoașteți nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu.”

Când ne uităm la epistole observăm că majoritatea sunt scrise nu doar pentru slujitorii bisericii, ci pentru toţi credincioşii. La începutul unor epistole, ap. Pavel scrie aşa: ,,Bisericii lui Dumnezeu care este în Corint”, ,,Bisericilor din Galatia” sau ,,către toţi sfinţii în Cristos Isus, care sunt în Filipi, împreună cu episcopii şi diaconii.” Pavel presupune că ceea ce le-a scris creştinilor ei vor înţelege şi-i îndeamnă să împărtăşească epistolele cu alţi creştini din alte biserici. De exemplu, colosenilor le scrie: ,,După ce va fi citită această epistolă la voi, faceți așa ca să fie citită și în Biserica laodicenilor; și voi, la rândul vostru, să citiți epistola care vă va veni din Laodiceea.” (Col. 4:16).

  1. Calităţile spirituale şi morale necesare înţelegerii corecte a Scripturii.

Scriitori Noului Testament arată că înţelegerea corectă a Bibliei depinde mai mult de calităţile moral-spirituale decât de capacitatea intelectuală (1 Cor. 2:12-15). Aşadar, Biblia poate fi înţeleasă de către toţi credincioşii care caută în mod sincer adevărul lui Dumnezeu, dar şi de către necredincioşii care în mod sincer Îl caută pe Dumnezeu şi mântuirea. Chiar dacă Biblia este clară, ea nu va putea fi corect înţeleasă de către cei care nu vor să-i primească învăţăturile sau le iau în râs. Celor care vroiau să-I ia viaţa Domnului Isus, El le-a zis: „Dacă ar fi Dumnezeu Tatăl vostru, M-ați iubi și pe Mine, căci Eu am ieșit și vin de la Dumnezeu: n-am venit de la Mine însumi, ci El M-a trimis. Pentru ce nu înțelegeți vorbirea Mea? Pentru că nu puteți asculta Cuvântul Meu.” (Ioan 8:42, 43)

2.  De ce unii oameni nu înţeleg bine Biblia?

Din studiul Evangheliilor putem observa că, uneori, ucenicii Domnului Isus nu înţelegeau învăţăturile din Vechiul Testament şi chiar învăţăturile date de Domnul. Lucrul acesta s-a datorat:

  • Faptului că ei mai trebuiau să aştepte împlinirea unor evenimente profetice în viaţa Domnului Isus şi în planul răscumpărării;
  • Au fost momente când ucenicii au dat dovadă de necredinţă sau împietrirea inimii: Domnul a-nmulţit pâinile şi a săturat 5000 de bărbaţi şi ucenicii n-au înţeles ,,…minunea cu pâinile, fiindcă le era inima împietrită.” După înviere, în In. 20:27, Domnul i Se descoperă lui Toma: ,,Apoi a zis lui Toma: „Adu-ți degetul încoace și uită-te la mâinile Mele; și adu-ți mâna și pune-o în coasta Mea; și nu fi necredincios, ci credincios.”

În Istoria Bisericii, chiar din Biserica Primară, au fost multe dezacorduri privitoare la înţelegerea Scripturii. Avem cazul Conciliului de la Ierusalim, din F.A. 15, privitor la includerea creştinilor dintre neamuri în Biserică. Apoi, avem atâtea subiecte docrinare şi etice care au fost corectate de epistolele ap. Pavel, Petru, Ioan sau Iacov. Dezacordurile doctrinare au de regulă 2 cauze:
(a) Biblia nu se adresează specific (în mod direct) problemei respective sau…
(b) oamenii interpretează greşit datorită limitării lor (nu au avut destule informaţii, au fost neglijenţi, au avut motivaţii greşite etc.).
Existenţa unor dezacorduri pe anumite doctrine nu trebuie însă să descurajeze pe nimeni de la a căuta adevărul pentru sine desigur, cu ajutorul lui Dumnezeu. Dimpotrivă, fiecare credincios ar trebui să fie motivat să citească Biblia zilnic şi cu interes.
Dumnezeu, a ridicat în fiecare veac oameni pricepuţi în teologie care au avut menirea de a sluji ca „învăţători” ai altora şi de a apăra învăţăturile Scripturii în faţa celor necredincioşi sau în faţa învăţăturilor greşite. Aşa spune Pavel în Ef. 4:11, 12: ,,Și El a dat pe unii apostoli; pe alții, proroci; pe alții, evangheliști; pe alții, păstori și învățători, pentru desăvârșirea sfinților, în vederea lucrării de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos.” iar lui Tit îi scrie că slujitorul lui Dumnezeu trebuie ,,…să se țină de Cuvântul adevărat, care este potrivit cu învățătura, pentru ca să fie în stare să sfătuiască în învățătura sănătoasă și să înfrunte pe potrivnici. (Tit 1:9).

II. ROLUL ILUMINĂRII

Un rol deosebit în înţelegerea şi aplicarea Scripturii îl are iluminarea care este lucrarea prin care Dumnezeu îi ajută pe credincioşi să înţeleagă adevărurile acesteia. După înviere Isus le spune ucenicilor:  „Iată ce vă spuneam când încă eram cu voi, că trebuie să se împlinească tot ce este scris despre Mine în Legea lui Moise, în Proroci și în Psalmi.” Atunci le-a deschis mintea, ca să înțeleagă Scripturile.” (Lc. 24:44, 45)  De aici decurg câteva lucruri concrete:
1)   Prezenţa Duhului Sfânt garantează posibilitatea iluminării pentru toţi credincioşii.
2) Cei necredincioşi nu pot beneficia de această iluminare, chiar dacă stăpânesc multe lucruri la nivel teoretic.        3)    Trăirea firească a credinciosului poate împiedica iluminarea Duhului.
4)    Scopul iluminării Duhului Sfânt este acela de a-L glorifica pe Hristos.
5)    Credinciosul poate primi iluminarea Duhului în mod direct (1 Ioan 2:27) sau prin alţi oameni – mai ales prin cei care au darul învăţăturii, aşa cum spune ap. Pavel în Rom. 12:7.

III. PRINCIPII MAJORE DE INTERPRETARE A BIBLIEI

  • Interpretează gramatical. Aceasta înseamnă studierea atentă a cuvintelor din text dar şi a relaţiei dintre ele în propoziţii şi fraze.
  • Interpretează în context. Deoarece cuvintele şi propoziţiile nu există în izolare, trebuie să fim atenţi la context – atât la contextul imediat (ceea ce este înainte şi ceea ce urmează) cât şi la contextul mai larg (locul cărţii în Biblie).
  • Interpretează Scriptura prin Scriptură (Lc. 24:27, aşa cum procedează Isus). Dacă ţinem cont de revelaţia lui Dumnezeu în întregul canon al Bibliei, este posibil ca înţelesul dorit de Dumnezeu pentru un text să fie descoperit doar atunci când textul respectiv este comparat cu restul Bibliei.
  • Ţine seama de progresul revelaţiei. Revelaţia Scripturii a fost dată treptat, ceea ce înseamnă aşa cum spunea Ch. Ryrie, „în procesul revelării mesajului Său către om, Dumnezeu poate amplifica sau chiar schimba într-o anumită epocă ceea ce a revelat în alta. În mod evident Noul Testament adaugă mult la ceea ce fusese revelat în cel Vechi. Ceea ce Dumnezeu a revelat ca fiind obligatoriu la un moment dat, poate fi abrogat mai târziu.”
    adaptare după Corneliu Boingeanu

Share this:

  • Twitter
  • Facebook

Apreciază:

Apreciere Încarc...

Similare

Navigarea articolelor

← Psalmul 22
Invitație la rugăciune pentru noul an școlar și pentru Mexic, SUA – Florida, Cuba, afectate de calamități… cutremur, uraganul Irma… →
  • Caută pe blog

  • Vă aşteptăm cu drag la serviciile bisericii: DUMINICĂ orele 10-12 şi 18-19.30; JOI orele 18-19.30
  • Vrei să citeşti Biblia dar nu ai una? Vino la serviciile de închinare din Biserica „Speranţa” şi vei primi o Biblie gratuit!
  • Versetul zilei

    „Păziţi-vă bine să nu pierdeţi rodul muncii voastre, ci să primiţi o răsplată deplină.” – 2 Ioan 8

  • septembrie 2017
    D L M M J V S
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    « aug.   oct. »
  • Vremea la noi

    booked.net
  • Evanghelizare

  • Misiune

  • Proiect social

    Proiect social
  • Părtăşia bisericilor din Maramureşul istoric

  • Sărbători

  • Diverse

  • Geo clock

    hit counter
  • Vizitatori

    free counters
  • Locations of visitors to this page
  • Harta vizitatori

    Map
  • VIZIONATI FILMUL ISUS

  • Ascultaţi Radio Vocea Evangheliei

  • Pagini

    • Adrese
    • Cântece
    • Crez
    • Despre noi
    • Mesaje video
    • Mici studii
    • Poezii
    • Rugăciune
    • Sănătate
  • Spam blocat

    84 de comentarii spam blocate de Akismet
  • Blogroll

    • Alianta Familiilor din Romania
    • Biblia creştini
    • Biblia GBV 2001
    • Biblia Noua Traducere
    • Biblia online în Limba Română
    • Biblia pentru viata
    • Biblia Youversion
    • Biserica baptista ,,Biruinţa" Baia Mare
    • Biserica Baptistă ,,Dragostea" Arad
    • Biserica Baptistă ,,Speranţa" Arad
    • Biserica Baptistă Betania Reghin
    • Blythswood Romania
    • Creştinul azi
    • eBiblia
    • Editura ,,Cartea creştină" Oradea
    • Editura ,,Făclia" Oradea
    • Editura ,,Perla suferinţei" Suceava
    • Faclia Publishing House
    • Fundaţia ,,Istoria binecuvântării" Cluj
    • Gotquestions
    • Informatia familiei
    • Institutul Teologic Baptist Bucureşti
    • Misiune.ro
    • Programe şi resurse biblice
    • Radio ,,Vocea Evangheliei" Oradea
    • Resurse creştine
    • Scripture text
    • Sfânta Scriptură
    • Step Tyndale House
    • Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste din România
    • Universitatea ,,Emanuel" Oradea
    • Viata vesnica
    • WordPress.com
    • WordPress.org
  • Twitter

    • I liked a @YouTube video youtu.be/3TzHDdeuu80?a Fratii Sfara - Caut un om , un om in intreaga tara 6 years ago
    • I liked a @YouTube video youtu.be/czVIakZCJ5w?a LA CRUCEA DE LA GOLGOTA - FRATII GROZA - SALA PALATULUI, 1999 6 years ago
    • I liked a @YouTube video youtu.be/6WDH0Iv6GuE?a Lucian si Adelina Susanu - Mai cheamă-mi Isuse 6 years ago
    • Invitatie2: youtu.be/HhJQ4BfUm9o?a via @YouTube 6 years ago
    • Azi cant de bucurie: youtu.be/Y68F4jhjdEY?a via @YouTube 6 years ago
    Follow @bissperanta
  • Arhive

    • ianuarie 2023
    • decembrie 2022
    • noiembrie 2022
    • octombrie 2022
    • septembrie 2022
    • august 2022
    • iulie 2022
    • iunie 2022
    • mai 2022
    • aprilie 2022
    • martie 2022
    • februarie 2022
    • ianuarie 2022
    • decembrie 2021
    • noiembrie 2021
    • octombrie 2021
    • septembrie 2021
    • august 2021
    • iulie 2021
    • iunie 2021
    • mai 2021
    • aprilie 2021
    • martie 2021
    • februarie 2021
    • ianuarie 2021
    • decembrie 2020
    • noiembrie 2020
    • octombrie 2020
    • septembrie 2020
    • august 2020
    • iulie 2020
    • iunie 2020
    • mai 2020
    • aprilie 2020
    • martie 2020
    • februarie 2020
    • ianuarie 2020
    • decembrie 2019
    • noiembrie 2019
    • octombrie 2019
    • septembrie 2019
    • august 2019
    • iulie 2019
    • iunie 2019
    • mai 2019
    • aprilie 2019
    • martie 2019
    • februarie 2019
    • ianuarie 2019
    • decembrie 2018
    • noiembrie 2018
    • octombrie 2018
    • septembrie 2018
    • august 2018
    • iulie 2018
    • iunie 2018
    • mai 2018
    • aprilie 2018
    • martie 2018
    • februarie 2018
    • ianuarie 2018
    • decembrie 2017
    • noiembrie 2017
    • octombrie 2017
    • septembrie 2017
    • august 2017
    • iulie 2017
    • iunie 2017
    • mai 2017
    • aprilie 2017
    • martie 2017
    • februarie 2017
    • ianuarie 2017
    • decembrie 2016
    • noiembrie 2016
    • octombrie 2016
    • septembrie 2016
    • august 2016
    • iulie 2016
    • iunie 2016
    • mai 2016
    • aprilie 2016
    • martie 2016
    • februarie 2016
    • ianuarie 2016
    • decembrie 2015
    • noiembrie 2015
    • octombrie 2015
    • septembrie 2015
    • august 2015
    • iulie 2015
    • iunie 2015
    • mai 2015
    • aprilie 2015
    • martie 2015
    • februarie 2015
    • ianuarie 2015
    • decembrie 2014
    • noiembrie 2014
    • octombrie 2014
    • septembrie 2014
    • august 2014
    • iulie 2014
    • iunie 2014
    • mai 2014
    • aprilie 2014
    • martie 2014
    • februarie 2014
    • ianuarie 2014
    • decembrie 2013
    • noiembrie 2013
    • octombrie 2013
    • septembrie 2013
    • august 2013
    • iulie 2013
    • iunie 2013
    • aprilie 2013
    • martie 2013
    • februarie 2013
    • ianuarie 2013
    • decembrie 2012
    • noiembrie 2012
    • octombrie 2012
    • septembrie 2012
    • august 2012
    • iulie 2012
    • iunie 2012
    • mai 2012
    • aprilie 2012
    • martie 2012
    • februarie 2012
    • ianuarie 2012
    • decembrie 2011
    • noiembrie 2011
    • octombrie 2011
    • septembrie 2011
    • iulie 2011
    • mai 2011
    • aprilie 2011
    • martie 2011
    • ianuarie 2011
    • decembrie 2010
    • noiembrie 2010
    • octombrie 2010
    • septembrie 2010
    • august 2010
    • iulie 2010
    • iunie 2010
    • mai 2010
    • aprilie 2010
    • martie 2010
    • februarie 2010
    • ianuarie 2010
    • decembrie 2009
Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com. Tema: Parament de WordPress.com.
Confidențialitate și cookie-uri: acest site folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest site web, ești de acord cu utilizarea lor.
Pentru a afla mai multe, inclusiv cum să controlezi cookie-urile, uită-te aici: Politică cookie-uri
  • Urmărește Urmăresc
    • BISERICA BAPTISTĂ SPERANŢA VIŞEU DE SUS
    • Alătură-te altor 37 de urmăritori
    • Ai deja un cont WordPress.com? Autentifică-te acum.
    • BISERICA BAPTISTĂ SPERANŢA VIŞEU DE SUS
    • Personalizare
    • Urmărește Urmăresc
    • Înregistrare
    • Autentificare
    • Copiază legătură scurtă
    • Raportează acest conținut
    • Vezi articolul în Cititor
    • Administrează abonamente
    • Restrânge această bară
%d blogeri au apreciat: