BISERICA BAPTISTĂ SPERANŢA VIŞEU DE SUS

,,Încolo, fraţilor, fiţi sănătoşi, desăvârşiţi-vă, îmbărbătaţi-vă, fiţi cu un cuget, trăiţi în pace, şi Dumnezeul dragostei şi al păcii va fi cu voi." 2 Corinteni 13:11

  • Despre noi
  • Mesaje video
  • Poezii
  • Crez
  • Mici studii
  • Cântece
  • Rugăciune
  • Adrese
  • Sănătate

Nașterea din nou, miracolul vieții

Publicat de elpizein pe martie 3, 2018
Publicat în: Studiu biblic. Etichetat: apa, convertire, cuvant, Domnul Isus, Duhul Sfant, Dumnezeu, nastere din nou, regenerare, Sfanta Treime.

Text: Ioan 3:1-13
Verset de aur: 2 Cor. 5:17 –
„Căci, dacă este cineva în Cristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus: iată că toate lucrurile s-au făcut noi.”
Idee centrală: Regenerarea sau naşterea din nou, este o învățătură biblică de bază care subliniază transformarea ființelor umane, prin lucrarea supranaturală și suverană a Duhului Sfânt

EXPLICAȚII CONTEXTUALE ȘI EXEGETICE

  1. Natura obligatorie a nașterii din nou (v. 1-3)

Când vorbim de naștere din nou trebuie să o privim ca cea mai mare minune care i se poate întâmpla unui om, pt. că ea are efecte nu numai aici ci și în viața viitoare. De aceea, în v. 3 observăm cum Domnul Isus este direct cu Nicodim: „Dacă un om nu se naște din nou, nu poate vedea Împărăția lui Dumnezeu”. Altfel spus, nașterea din nou este condiția intrării in Împăraţia lui Dumnezeu deci, nimeni nu poate fi în Împărăție dacă nu este născut din nou. De fapt, această condiție obligatorie este întărită și în v. 7, unde Domnul spune: „Trebuie să vă nașteți din nou”.
v
2 unde Nicodim zice: „știm că ești un Învățător venit de la Dumnezeu”, ne arată că Nicodim, alături de alți conducători religioși evrei, manifesta un respect aparte pentru Cristos, dar lucrul acesta nu era de ajuns. Potrivit gândirii religioase majoritare din vremea aceea, toți evreii urmau să fie primiți în Împărăție, cu excepția celor vinovați de apostazie intenționată și trăire nelegiuită extraordinară, care erau condamnați la moarte pe baza Legii. Cu toate acestea Domnul Isus stabilește o condiție diferită: Intrarea în sfera domniei mântuitoare și transformatoare a lui Dumnezeu era și este posibilă doar prin regenerare.
Evanghelia dupa Ioan ne arată că oamenii se pot înşela cu privire la apartenența la Împărăția lui Dumnezeu. Aparent, mulți au trăit o formă superficială de credință (Ioan 2:23-25). Și pt. că aparențele îi pot induce în eroare pe oameni, aici în cap. 3, Domnul Isus, care este Atotcunoscător, face lumină şi în acest domeniu.
Mulți oameni, și astăzi, pot mima transformarea atunci când, de fapt, totul este doar o credință superficială bazată pe interes. Dar nici atunci și nici azi, Cristos nu se bizuiește pe declarația de credință a unor astfel de oameni pt. că le cunoaște inimile.

  1. Natura supranaturală a nașterii din nou (v. 4-8)

Trebuie să știm că nașterea din nou este în totalitate lucrarea lui Dumnezeu după cum scrie ap. Ioan în cap. 1:13 despre cei cărora Cristos le-a dat putere să devină „copii ai lui Dumnezeu născuţi nu din sânge, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu.”
Ne-ntrebăm atunci care din persoanele Sfintei Treimi fac să aibă loc nașterea din nou?  La v. 8 Domnul Isus ne arată că lucrarea de regenerare este făcută în special de Dumnezeu Duhul Sfânt. Dar în alte versete din N.T. aflăm că și Dumnezeu Tatăl este implicat în această lucrare: ap. Pavel spune că Dumnezeu „ne-a adus la viață împreună cu Cristos”; Iacov ne arată că „Tatăl luminilor, în care nu este nici schimbare, nici umbră de mutare. El, potrivit voii Sale, ne-a născut prin cuvântul adevărului” iar ap. Petru spune că Dumnezeu  „după îndurarea Sa cea mare, ne-a născut din nou prin învierea lui Isus Cristos din morți.” Înțelegem atunci că „Împărăția cerurilor” cum o numește ev. Matei, este una dumnezeiască, de aceea intrarea în ea necesită tot o lucrare dumnezeiască.
La v. 5 Domnul Isus folosește o expresie sinonimă pentru „nașterea din nou”: îi spune nașterea „din apă și din Duh” Prima parte („din apă”) este expresia care a creat cea mai mare confuzie. A fost interpretată felurit, în primul rând ca…

(a) apa botezului creștin. Însă în cap. 3 nu se pomenește deloc botezul, ci lucrarea Duhului (v. 8), lucrarea Fiului (v. 14-15), lucrarea lui Dumnezeu Tatăl (v. 16-17). Nu se vorbește aici despre botezul creștin, în primul rând pt. că el începe de la sărbătoarea Cincizecimii, după porunca dată de Mântuitorul înainte de înălțare: „Duceţi-vă şi faceţi ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.”
În al doilea rând, nicăieri în N.T. nu ni se spune că botezul poate produce mântuire. Mântuirea este numai prin credința în Isus Cristos iar curățarea de păcate prin sângele Domnului Isus. Apoi…, o altă interpretare…

(b) apa ca și Cuvântul lui Dumnezeu. La v. 10, Isus presupune că Nicodim trebuia să știe aceste lucruri în baza învățăturilor V.T. Astfel, interpretarea dată expresiei „din apă și din Duh” ar putea fi explicată prin textul din Ezec. 36:25-27 şi 37:1-10. Acolo găsim referirea la apă – „vă voi stropi cu apă curată, și veți fi curățiți” ; și referirea la Duh – „voi pune în voi un duh nou”.
Prin urmare, expresia „apă și Duh” vorbeşte despre lucrarea Cuvântului şi a Duhului în aducerea la viaţă a oamenilor, sau despre curățirea de nelegiuire și transformarea inimii. Aici este scoasă în evidență o nouă naștere care aduce curățire și înnoire, de aceea, Cristos subliniază adevărul cu privire la naşterea din nou la începutul Ev. după Ioan.
În sprijinul acestei învățături vine în N.T. ap. Petru care spune: „…fiindcă aţi fost născuţi din nou nu dintr-o sămânţă care poate putrezi, ci dintr-una care nu poate putrezi, prin Cuvântul lui Dumnezeu, care este viu şi care rămâne în veac…. Şi acesta este Cuvântul care v-a fost propovăduit prin Evanghelie.”
În cap. 1:12-13, Ioan arată că nașterea din nou nu poate fi realizată prin eforturi omenești. Nașterea biologică şi metodele omeneşti („nu din sânge”, „nici din voia firii lor”, „nici din voia vreunui om”) nu pot realiza naşterea din nou. Doar lucrarea miraculoasă a lui Dumnezeu prin Duhul Sfânt, în lumina Cuvântului, poate realiza acest miracol. Iar atunci când ne este predicată Evanghelia, Dumnezeu Însuși ne vorbește ca să ne cheme la El și să ne dea o viață spirituală nouă ca să putem răspunde prin credință.
Apoi, la v. 8, natura supranaturală a acestei lucrări este evidențiată și de asemănarea cu vântul. Sunt asemănate efectele lucrării Duhului cu efectele vântului sau a vuietului din Ezec. 37. Vântul nu poate fi controlat de oameni, la fel și lucrarea Duhului este imprevizibilă pentru oameni. Mai mult, nașterea din nou nu poate fi înțeleasă decât de cei au experimentat acest miracol prin lucrarea suverană a Duhului Sfânt.

  1. Natura fundamentală a nașterii din nou (v. 9-13)

Naşterea din nou este o lucrare fundamentală care face posibilă intrarea în Împărăţia lui Dumnezeu în manifestarea ei, încă de aici, din veacul acesta. Dacă Nicodim se poticnea la acest punct iniţial al intrării în Împărăție, la ce i-ar fi folosit ca Domnul să-i vorbească despre manifestările glorioase ale Împărăţiei lui Dumnezeu în veacul viitor, sau despre „lucrurile cerești” cum găsim scris în v. 12?
N.T. ne arată că nașterea din nou afectează întreaga persoană, după cum am citit versetul de aur: „Căci, dacă este cineva în Cristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus: iată că toate lucrurile s-au făcut noi.” Nașterea din nou se produce instantaneu, se întâmplă o singură dată, de aceea până la un moment dat suntem morți d.p.d.v. spiritual, iar în următorul moment avem o viață spirituală nouă de la Dumnezeu. Însă, schimbarea va deveni evidentă cu timpul, în comportamentul nostru și în dorințele noastre care-i sunt plăcute lui Dumnezeu.
Rezultatele pot fi văzute cam așa: o încredere din toată inima în Domnul Isus salvatorul nostru, o siguranță a păcatelor iertate, o dorință de a citi Biblia sistematic, de a ne ruga, bucuria mântuirii, dorința de a fi mereu în părtășia creștină, de a asculta de poruncile lui Dumnezeu și de a vorbi altora despre El.
Ap. Ioan întărește această învățătură a nașterii din nou și în epistolele sale, unde zice: „Oricine crede că Isus este Cristosul, este născut din Dumnezeu.” Și ca să ne încurajeze zice că: „Oricine este născut din Dumnezeu nu păcătuieşte, pentru că sămânţa Lui rămâne în el; şi nu poate păcătui, fiindcă este născut din Dumnezeu.” Asta nu înseamnă că vom avea o viață perfectă, ci numai că noul nostru mod de viață va respinge tendința de a ne complăcea în păcat și nu vom trăi în păcat cu voia.
Celelalte rezultate ale nașterii din nou sunt enumerate, apoi, de ap. Pavel în Gal. 5:22 când vorbește de „Roada Duhului”…,,dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioșia, blândețea, înfrânarea poftelor.” Dacă în viața noastră s-a produs nașterea din nou vom crede că Isus este Cristosul, ne vom feri de un comportament păcătos, lumesc, vom birui ispitele lumii și astfel vom fi ținuți la adăpost de atacul final din partea celui rău,vom ști să arătăm dragoste față de aproapele și față de Dumnezeu.

În concluzie se poate afirma că informaţiile şi practicile religioase în absenţa naşterii din nou nu pot asigura intrarea în Împarăţia cerurilor şi părtăşia eternă cu Dumnezeul Împărăţiei. Totuși, să nădăjduim în schimbarea radicală pe care o poate genera prezența și lucrarea Duhului Sfânt în locurile în care este moarte spirituală şi în inimi în care nu crește nimic sfânt.

ÎNDEMNURI

  1. Conștientizează că toți oamenii au nevoie de nașterea din nou! 

Preocuparea noastră trebuie să aibă în vedere adevărata înnoire lăuntrică.

  1. Acceptă că traseul spiritual pe care-l parcurg oamenii înspre etapa nașterii din nou este diferit!

Unii sunt într-o permanentă căutare, alții nu manifestă nici cel mai mic interes. Dar toți pot experimenta regenerarea spirituală prin credinţa în jertfa ispăşitoare a Domnului Isus Hristos şi lucrarea suverană a Duhului Sfânt.

  1. Depinde totalmente de Duhul Sfânt, dar fă-ți partea de a semăna Cuvântul!

Pregătește ogorul spiritual. Seamănă Scriptura, udă inima semănată și depinde de Dumnezeul care poate genera viața spirituală (2 Cor. 2:6-8). Dependența de lucrarea Duhului nu înseamnă pasivitate umană.

  1. Nădăjduiește în transformarea pe care o poate face Duhul în jurul tău!

Nu putem prezice locul și timpul în care va lucra Duhul Sfânt la inimile oamenilor, dar putem nădăjdui că intervenția Lui va schimba radical lucrurile.

 

Share this:

  • Twitter
  • Facebook

Apreciază:

Apreciere Încarc...

Similare

Navigarea articolelor

← O credință prețioasă
Ruga mamei →
  • Caută pe blog

  • Vă aşteptăm cu drag la serviciile bisericii: DUMINICĂ orele 10-12 şi 18-19.30; JOI orele 18-19.30
  • Vrei să citeşti Biblia dar nu ai una? Vino la serviciile de închinare din Biserica „Speranţa” şi vei primi o Biblie gratuit!
  • Versetul zilei

    „Păziţi-vă bine să nu pierdeţi rodul muncii voastre, ci să primiţi o răsplată deplină.” – 2 Ioan 8

  • martie 2018
    D L M M J V S
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « feb.   apr. »
  • Vremea la noi

    booked.net
  • Evanghelizare

  • Misiune

  • Proiect social

    Proiect social
  • Părtăşia bisericilor din Maramureşul istoric

  • Sărbători

  • Diverse

  • Geo clock

    hit counter
  • Vizitatori

    free counters
  • Locations of visitors to this page
  • Harta vizitatori

    Map
  • VIZIONATI FILMUL ISUS

  • Ascultaţi Radio Vocea Evangheliei

  • Pagini

    • Adrese
    • Cântece
    • Crez
    • Despre noi
    • Mesaje video
    • Mici studii
    • Poezii
    • Rugăciune
    • Sănătate
  • Spam blocat

    84 de comentarii spam blocate de Akismet
  • Blogroll

    • Alianta Familiilor din Romania
    • Biblia creştini
    • Biblia GBV 2001
    • Biblia Noua Traducere
    • Biblia online în Limba Română
    • Biblia pentru viata
    • Biblia Youversion
    • Biserica baptista ,,Biruinţa" Baia Mare
    • Biserica Baptistă ,,Dragostea" Arad
    • Biserica Baptistă ,,Speranţa" Arad
    • Biserica Baptistă Betania Reghin
    • Blythswood Romania
    • Creştinul azi
    • eBiblia
    • Editura ,,Cartea creştină" Oradea
    • Editura ,,Făclia" Oradea
    • Editura ,,Perla suferinţei" Suceava
    • Faclia Publishing House
    • Fundaţia ,,Istoria binecuvântării" Cluj
    • Gotquestions
    • Informatia familiei
    • Institutul Teologic Baptist Bucureşti
    • Misiune.ro
    • Programe şi resurse biblice
    • Radio ,,Vocea Evangheliei" Oradea
    • Resurse creştine
    • Scripture text
    • Sfânta Scriptură
    • Step Tyndale House
    • Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste din România
    • Universitatea ,,Emanuel" Oradea
    • Viata vesnica
    • WordPress.com
    • WordPress.org
  • Twitter

    • I liked a @YouTube video youtu.be/3TzHDdeuu80?a Fratii Sfara - Caut un om , un om in intreaga tara 6 years ago
    • I liked a @YouTube video youtu.be/czVIakZCJ5w?a LA CRUCEA DE LA GOLGOTA - FRATII GROZA - SALA PALATULUI, 1999 6 years ago
    • I liked a @YouTube video youtu.be/6WDH0Iv6GuE?a Lucian si Adelina Susanu - Mai cheamă-mi Isuse 6 years ago
    • Invitatie2: youtu.be/HhJQ4BfUm9o?a via @YouTube 6 years ago
    • Azi cant de bucurie: youtu.be/Y68F4jhjdEY?a via @YouTube 6 years ago
    Follow @bissperanta
  • Arhive

    • ianuarie 2023
    • decembrie 2022
    • noiembrie 2022
    • octombrie 2022
    • septembrie 2022
    • august 2022
    • iulie 2022
    • iunie 2022
    • mai 2022
    • aprilie 2022
    • martie 2022
    • februarie 2022
    • ianuarie 2022
    • decembrie 2021
    • noiembrie 2021
    • octombrie 2021
    • septembrie 2021
    • august 2021
    • iulie 2021
    • iunie 2021
    • mai 2021
    • aprilie 2021
    • martie 2021
    • februarie 2021
    • ianuarie 2021
    • decembrie 2020
    • noiembrie 2020
    • octombrie 2020
    • septembrie 2020
    • august 2020
    • iulie 2020
    • iunie 2020
    • mai 2020
    • aprilie 2020
    • martie 2020
    • februarie 2020
    • ianuarie 2020
    • decembrie 2019
    • noiembrie 2019
    • octombrie 2019
    • septembrie 2019
    • august 2019
    • iulie 2019
    • iunie 2019
    • mai 2019
    • aprilie 2019
    • martie 2019
    • februarie 2019
    • ianuarie 2019
    • decembrie 2018
    • noiembrie 2018
    • octombrie 2018
    • septembrie 2018
    • august 2018
    • iulie 2018
    • iunie 2018
    • mai 2018
    • aprilie 2018
    • martie 2018
    • februarie 2018
    • ianuarie 2018
    • decembrie 2017
    • noiembrie 2017
    • octombrie 2017
    • septembrie 2017
    • august 2017
    • iulie 2017
    • iunie 2017
    • mai 2017
    • aprilie 2017
    • martie 2017
    • februarie 2017
    • ianuarie 2017
    • decembrie 2016
    • noiembrie 2016
    • octombrie 2016
    • septembrie 2016
    • august 2016
    • iulie 2016
    • iunie 2016
    • mai 2016
    • aprilie 2016
    • martie 2016
    • februarie 2016
    • ianuarie 2016
    • decembrie 2015
    • noiembrie 2015
    • octombrie 2015
    • septembrie 2015
    • august 2015
    • iulie 2015
    • iunie 2015
    • mai 2015
    • aprilie 2015
    • martie 2015
    • februarie 2015
    • ianuarie 2015
    • decembrie 2014
    • noiembrie 2014
    • octombrie 2014
    • septembrie 2014
    • august 2014
    • iulie 2014
    • iunie 2014
    • mai 2014
    • aprilie 2014
    • martie 2014
    • februarie 2014
    • ianuarie 2014
    • decembrie 2013
    • noiembrie 2013
    • octombrie 2013
    • septembrie 2013
    • august 2013
    • iulie 2013
    • iunie 2013
    • aprilie 2013
    • martie 2013
    • februarie 2013
    • ianuarie 2013
    • decembrie 2012
    • noiembrie 2012
    • octombrie 2012
    • septembrie 2012
    • august 2012
    • iulie 2012
    • iunie 2012
    • mai 2012
    • aprilie 2012
    • martie 2012
    • februarie 2012
    • ianuarie 2012
    • decembrie 2011
    • noiembrie 2011
    • octombrie 2011
    • septembrie 2011
    • iulie 2011
    • mai 2011
    • aprilie 2011
    • martie 2011
    • ianuarie 2011
    • decembrie 2010
    • noiembrie 2010
    • octombrie 2010
    • septembrie 2010
    • august 2010
    • iulie 2010
    • iunie 2010
    • mai 2010
    • aprilie 2010
    • martie 2010
    • februarie 2010
    • ianuarie 2010
    • decembrie 2009
Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com. Tema: Parament de WordPress.com.
Confidențialitate și cookie-uri: acest site folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest site web, ești de acord cu utilizarea lor.
Pentru a afla mai multe, inclusiv cum să controlezi cookie-urile, uită-te aici: Politică cookie-uri
  • Urmărește Urmăresc
    • BISERICA BAPTISTĂ SPERANŢA VIŞEU DE SUS
    • Alătură-te altor 37 de urmăritori
    • Ai deja un cont WordPress.com? Autentifică-te acum.
    • BISERICA BAPTISTĂ SPERANŢA VIŞEU DE SUS
    • Personalizare
    • Urmărește Urmăresc
    • Înregistrare
    • Autentificare
    • Copiază legătură scurtă
    • Raportează acest conținut
    • Vezi articolul în Cititor
    • Administrează abonamente
    • Restrânge această bară
%d blogeri au apreciat: