BISERICA BAPTISTĂ SPERANŢA VIŞEU DE SUS

,,Încolo, fraţilor, fiţi sănătoşi, desăvârşiţi-vă, îmbărbătaţi-vă, fiţi cu un cuget, trăiţi în pace, şi Dumnezeul dragostei şi al păcii va fi cu voi." 2 Corinteni 13:11

  • Despre noi
  • Mesaje video
  • Poezii
  • Crez
  • Mici studii
  • Cântece
  • Rugăciune
  • Adrese
  • Sănătate

GHIDUL FAMILIEI CREȘTINE

Publicat de elpizein pe octombrie 7, 2016
Publicat în: Mesaje. Etichetat: familia, fericire, luminatorul.

Introducere
“Ori te căsătorești, ori nu te căsătorești, tot o să-ți pară rău!” La această concluzie a lui Socrate au ajuns mulți, dar ecoul glasurilor lor nu se armonizează prea bine cu mesajul și experiența creștină. Socrate nu l-a cunoscut pe Domnul Isus Christos. El a experimentat numai dimensiunea omenească a experienței vieții, a meditat asupra ei și a scos la suprafață adevăruri de necontestat.
Separată de comuniunea cu Dumnezeu, experiența umană este dureroasă și, în general, absurdă. Prin cartea de față vă punem înainte o alternativă creștină a vieții de familie. Omul nu poate trăi numai cu regrete. Suntem făcuți să bem din “apele vii” ale înțelepciunii Cuvântului lui Dumnezeu și să ajungem să experimentăm viața “din belșug” (Isaia 55 și Ieremia 2:13).
Experiența creștină presupune întâlnirea, împăcarea și întovărășirea cu Christos. Ca și cei de la nunta din Cana Galileii, mulți L-au primit pe Domnul în casa lor și au primit prin El rezolvarea problemelor lor. Trăim în vecinătatea unor căsnicii fără Dumnezeu. Multe dintre ele sunt ucise sau muribunde. Invitat în astfel de familii, Domnul Isus se apucă imediat de lucru și, “piatră cu piatră”, reclădește căsnicia, care devenise între timp “căznicie”, așezând-o pe temelii sfinte de sinceritate, stimă și iubire reciprocă.
“Când nu reușești altfel, consultă instrucțiunile de folosire”, spune o glumă occidentală. Este timpul să ne întoarcem la Biblie și la o viață de ascultare. Scriptura este o carte pe care Creatorul a pus-o la dispoziția creaturii, pentru ca aceasta să afle “cine” este, “cum” este și “pentru ce există”. Nu există nici o altă carte care să ne poată da aceste informații.
Ne-am străduit să așezăm informațiile biblice, pentru viața de familie, în capitole care să ne călăuzească spre o mai bună cunoaștere a voii lui Dumnezeu pentru familiile noastre. Atitudinea lui Dumnezeu față de o țară este determinată și de calitatea relațiilor vieții de familie. În organismul social, familia este celula cea mică de sănătatea căreia depinde întreaga viață a trupului.
Dedicăm această carte tuturor familiilor de români care năzuiesc spre mai bine și spre mai sfânt.
De obicei, lucrurile elementare le învățăm în primii ani de viață. Există însă o altfel de creștere, pe care nu o începem decât atunci când ne întoarcem la Domnul, când ne naștem “din nou” și când începem să existăm pentru cer. Perspectiva veșniciei modifică profund toate trăirile umane și ne aduce în viață o scară de valori cu totul deosebite de valorile lumii.
În acest “ghid creștin” vom zăbovi puțin asupra unor astfel de “învățături începătoare”, pe care trebuie să ni le însușim când devenim “cetățeni” ai Împărăției lui Dumnezeu.
Vă invităm să parcurgem împreună o serie de principii creștine care dau farmec vieții noastre de fiecare zi. Nimeni nu trebuie să confunde aceste principii cu un cod de legi. Principiile sunt doar un îndemn spre o realitate la care avem dreptul să aspirăm. Rămâne la latitudinea fiecăruia dintre noi să aplice sau nu în viața lui principiile viețuirii creștine. Opțiunile noastre personale nu modifică în nici un fel etica și valorile lui Dumnezeu, dar determină întotdeauna accesul sau lipsa noastră de acces la fericire. Dumnezeu nu ne dă niște regulamente, ci dorește să zidească în noi un caracter, iar aceasta se realizează întotdeauna în șuvoiul turbulent al vieții, printre lovituri și binecuvântări.
Parafrazând titlul unui film, “Privește înapoi cu mânie”, inaugurăm itinerarul nostru cu îndemnul: “Privește înainte cu nădejde”, anticipând cu bucurie ziua de mâine. Dumnezeu este deja acolo!

Obligația de a fi fericit
“Bucurați-vă întotdeauna în Domnul, iarăși zic: Bucurați-vă!” – Filip. 4:4.
Fericirea nu este opțională, ci un climat obligatoriu pe care trebuie să-l întreținem în familiile noastre. Bucuria va fi întronată ca o “regină a căminului”, doar în clipa în care și soțul și soția vor înțelege că Dumnezeu îi vrea fericiți. Avem suficiente motive ca să fim fericiți. Iată numai cinci dintre ele:
Pentru că Dumnezeu ne-a poruncit aceasta:
“Bucurați-vă întotdeauna în Domnul” – 1 Tes. 5:16
Bucuria nu este opțională, ci rezultatul ascultării de o poruncă a Domnului!
A tolera, a întreține tristețea și a o răspândi în jur înseamnă a te împotrivi conștient lui Dumnezeu și a-L întrista pe Duhul Sfânt, care este numit: “Duhul bucuriei” (Rom. 14:17). Cel ce se complace într-o stare sufletească tulbure este departe de a face voia lui Dumnezeu!
Pentru că Dumnezeu ne-a pus la dispoziție suficiente resurse
Dumnezeu nu ne pretinde să facem ceea ce nu putem. Fericirea pe care ne-a poruncit-o este posibilă datorită climatului de binecuvântări în care ne întreține: “Dumnezeu, care ne dă toate lucrurile din belșug, ca să ne bucurăm de ele” (1 Tim. 6:17). Aici nu este vorba numai de binecuvântările materiale, ci și de climatul spiritual, în care Duhul lui Dumnezeu rodește în noi o stare înaltă de fericire: “Roada Duhului dimpotrivă este dragostea, bucuria, …” (Gal. 5:22).
Pentru noi înșine, pentru sănătatea sufletului și a trupului nostru.
Se spune că optimiștii se vindecă mai repede. Și este adevărat! Medicii și psihologii au observat că un spirit optimist este un ajutor neprețuit pentru vindecarea bolilor. În anumite cazuri, doctorii prescriu chiar anumite medicamente care îi smulg pe pacienți din stări depresive și-i ajută să întrețină un tonus sufletesc pozitiv. Biblia spune: “Bucuria Domnului va fi tăria voastră!” (Neemia 8:10).
Pentru cei din jurul nostru.
Lumea celor din jurul nostru începe de la “omul de lângă noi”, de la tovarășul nostru de viață. Apoi vin la rând copiii pe care-i creștem. Gândiți-vă și dumneavoastră: Este plăcut să ai de-a face în fiecare dimineață cu unul care este mereu trist și veșnic nemulțumit? Cu siguranță că nu!
Priviți în jur și veți vedea că lumea se adună mai ales în jurul celor veseli și “plini de viață”. Faceți din bucuria dumneavoastră un mesaj optimist pentru cei din jur.
Pentru slava Domnului și spre mântuirea celor încă pierduți.
Un creștin trist este o proastă reclamă pentru mântuire. Mulți psihiatri râd pe ascuns de clienții creștini, care, deși și-au lipit pe bordul mașinii: “Isus este izvorul fericirii”, suferă ei înșiși de depresiune nervoasă. Un creștin trist este o proastă mărturie despre felul în care-Și îngrijește Dumnezeu copiii.
Cu siguranță, există și lacrimi justificate. Chiar și Domnul Isus a plâns, când s-a apropiat de Ierusalim și când a ajuns la mormântul lui Lazăr. Un pasaj din Noul Testament ne îndeamnă să plângem “cu cei ce plâng”. Acestea sunt tristeți inerente vieții. Dumnezeu nu ne-a rânduit să fim un fel de clovni ai vieții, cu un zâmbet etern atârnat pe buze. Noi ne pronunțăm însă aici împotriva tristeții ca stare predominantă în existența noastră de fiecare zi, împotriva stărilor de mânie, a revoltei necontrolate și a suferinței care refuză să se lase consolată. Un creștin sincer știe când suferă “după voia Domnului” și când suferă pentru că este ispitit și biruit de păcatul cârtirii.
Vreți să fiți fericiți ? Atunci ascultați de câteva sfaturi elementare:
1. Încredințează-ți Domnului poverile și descarcă-te în rugăciune.
Refuză să te lași strivit de încercări, fie ele boli sau necazuri, nedreptăți strigătoare la cer, un climat lipsit de înțelegere, un eșec surprinzător sau o vorbă aruncată în batjocoră. Dă-I lui Dumnezeu necazurile tale. Lasă-L să se implice în viața ta. Nu uita ce ți s-a promis: “Am fost trimis (Isus Christos) ca să dau o haină de laudă în locul unui duh mâhnit” (Isaia 61:3). Slăvit să fie Domnul!
2. Concentrează-te asupra prezentului.
Fii conștient că trebuie să fii fericit “acum și aici”. Un proverb înțelept spune că: “Nu putem schimba trecutul, dar ne putem nenoroci prezentul îngrijorându-ne exagerat pentru viitor”. Nu zice: “Cum se face că zilele de mai înainte erau mai bune decât acestea?” Căci nu din înțelepciune întrebi așa – Ecles. 7:10 Nu spune: “Unde sunt zilele de altădată”, căci Biblia îi numește pe astfel de oameni “neînțelepți” (Ecles. 7:10). Nu da nici frâu liber imaginației, căreia îi place să dramatizeze amenințător viitorul.
Un încăpățânat al îngrijorării protesta rostind ironic: “Nu-mi spuneți că îngrijorarea nu ajută la nimic! Majoritatea lucrurilor de care m-am îngrijorat în viață nu mi s-au întâmplat niciodată! Vedeți că ajută!” Învață să te bucuri de fiecare clipă a existenței, iar dacă soarele strălucește în Februarie, nu-ți alunga bucuria spunând: “Da, dar iarna nu a trecut încă. O să vedeți că va ninge de Paști!”
Învață să te bucuri de lucrurile mărunte. Un om scos, după o muncă de șase ore, de sub dărâmăturile produse de cutremur a rostit bucuros de pe targa improvizată: “Ce frumos se vede cerul albastru!” Caută motive de bucurie și mulțumire în toate lucrurile din jur. Mulțumește-I lui Dumnezeu pentru soare, pentru flori, pentru sănătate, pentru un cadou de curând primit și … pentru atâtea altele.
Nu purta astăzi – adăugând-o la cea de azi – povara zilei de mâine. Nimănui nu i s-a dat să trăiască două zile dintr-o dată. „Ajunge zilei necazul ei” (Mat. 6:34). Ziua de mâine se va îngriji de ea însăși.
3. Aruncați peste bord lucrurile care aduc tristețea.
Nu faceți nici o concesie. Declarați un război sfânt împotriva insultelor, a criticilor ascuțite, a ironiilor usturătoare care produc durere. Când te ispitește răutatea, cântă! Împrietenește-te cu muzica. Așa făcea împăratul Saul și cântările tânărului David îi redau liniștea și echilibrul sufletesc. Preocupați-vă să găsiți ceva care să facă plăcere celor din jur. Faceți complimente și nu fiți zgârciți la capitolul laude. Preocupă-te să-i faci pe ceilalți fericiți și vei constata că ai găsit și tu însuți fericirea.
4. Învăță să iei partea bună din tot ceea ce ți se întâmplă.
Un tablou este făcut din lumini și din umbre, dar umbrele există acolo doar pentru a scoate mai bine în relief părțile luminate. De ce să ne agățăm mereu de ceea ce este sumbru și mohorât? De ce să nu căutăm fața plăcută a lucrurilor? De ce să nu luăm ceea ce ne este de folos pentru creșterea noastră spirituală? Dacă plouă afară, nu regreta că nu poți merge la plimbare, ci gândește-te că ți s-a dat o ocazie nemaipomenită să citești o carte bună, să-ți pui rânduială în dulapuri sau să-ți vizitezi un prieten.
5. Învață să zâmbești … și-ți va lăsa gura apă !
Medicina ne spune că, atunci când zâmbim, glandele salivare sunt mai active, mărturisind prin aceasta că un nou influx vital a inundat întregul organism.
Mânia este, prin contrast, o frânare a vieții. De aceea ni se “usucă gura” când ne înfuriem. Ți-a spart copilul, din neatenție, o farfurie? Nu fă din asta o tragedie, ci zâmbește îngăduitor. Vei evita astfel un sfert de oră de agonie. Oferă celor din jur partea frumoasă a caracterului tău. Zâmbește și răspândește în jur optimism și seninătate. Ceilalți se vor destinde și-ți vor fi recunoscători, dar cel mai câștigat dintre ei toți vei fi … tu însuți!
preluat din revista Luminătorul nr. 9-10/2004

Share this:

  • Twitter
  • Facebook

Apreciază:

Apreciere Încarc...

Similare

Navigarea articolelor

← Credința adevărată
MESAJ DIN PARTEA PASTORULUI VIOREL IUGA CATRE DOMNUL PRESEDINTE AL ROMANIEI, DOMNUL KLAUS IOHANNIS →
  • Caută pe blog

  • Vă aşteptăm cu drag la serviciile bisericii: DUMINICĂ orele 10-12 şi 18-19.30; JOI orele 18-19.30
  • Vrei să citeşti Biblia dar nu ai una? Vino la serviciile de închinare din Biserica „Speranţa” şi vei primi o Biblie gratuit!
  • Versetul zilei

    „Păziţi-vă bine să nu pierdeţi rodul muncii voastre, ci să primiţi o răsplată deplină.” – 2 Ioan 8

  • octombrie 2016
    D L M M J V S
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « sept.   nov. »
  • Vremea la noi

    booked.net
  • Evanghelizare

  • Misiune

  • Proiect social

    Proiect social
  • Părtăşia bisericilor din Maramureşul istoric

  • Sărbători

  • Diverse

  • Geo clock

    hit counter
  • Vizitatori

    free counters
  • Locations of visitors to this page
  • Harta vizitatori

    Map
  • VIZIONATI FILMUL ISUS

  • Ascultaţi Radio Vocea Evangheliei

  • Pagini

    • Adrese
    • Cântece
    • Crez
    • Despre noi
    • Mesaje video
    • Mici studii
    • Poezii
    • Rugăciune
    • Sănătate
  • Spam blocat

    84 de comentarii spam blocate de Akismet
  • Blogroll

    • Alianta Familiilor din Romania
    • Biblia creştini
    • Biblia GBV 2001
    • Biblia Noua Traducere
    • Biblia online în Limba Română
    • Biblia pentru viata
    • Biblia Youversion
    • Biserica baptista ,,Biruinţa" Baia Mare
    • Biserica Baptistă ,,Dragostea" Arad
    • Biserica Baptistă ,,Speranţa" Arad
    • Biserica Baptistă Betania Reghin
    • Blythswood Romania
    • Creştinul azi
    • eBiblia
    • Editura ,,Cartea creştină" Oradea
    • Editura ,,Făclia" Oradea
    • Editura ,,Perla suferinţei" Suceava
    • Faclia Publishing House
    • Fundaţia ,,Istoria binecuvântării" Cluj
    • Gotquestions
    • Informatia familiei
    • Institutul Teologic Baptist Bucureşti
    • Misiune.ro
    • Programe şi resurse biblice
    • Radio ,,Vocea Evangheliei" Oradea
    • Resurse creştine
    • Scripture text
    • Sfânta Scriptură
    • Step Tyndale House
    • Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste din România
    • Universitatea ,,Emanuel" Oradea
    • Viata vesnica
    • WordPress.com
    • WordPress.org
  • Twitter

    • I liked a @YouTube video youtu.be/3TzHDdeuu80?a Fratii Sfara - Caut un om , un om in intreaga tara 6 years ago
    • I liked a @YouTube video youtu.be/czVIakZCJ5w?a LA CRUCEA DE LA GOLGOTA - FRATII GROZA - SALA PALATULUI, 1999 6 years ago
    • I liked a @YouTube video youtu.be/6WDH0Iv6GuE?a Lucian si Adelina Susanu - Mai cheamă-mi Isuse 6 years ago
    • Invitatie2: youtu.be/HhJQ4BfUm9o?a via @YouTube 6 years ago
    • Azi cant de bucurie: youtu.be/Y68F4jhjdEY?a via @YouTube 6 years ago
    Follow @bissperanta
  • Arhive

    • ianuarie 2023
    • decembrie 2022
    • noiembrie 2022
    • octombrie 2022
    • septembrie 2022
    • august 2022
    • iulie 2022
    • iunie 2022
    • mai 2022
    • aprilie 2022
    • martie 2022
    • februarie 2022
    • ianuarie 2022
    • decembrie 2021
    • noiembrie 2021
    • octombrie 2021
    • septembrie 2021
    • august 2021
    • iulie 2021
    • iunie 2021
    • mai 2021
    • aprilie 2021
    • martie 2021
    • februarie 2021
    • ianuarie 2021
    • decembrie 2020
    • noiembrie 2020
    • octombrie 2020
    • septembrie 2020
    • august 2020
    • iulie 2020
    • iunie 2020
    • mai 2020
    • aprilie 2020
    • martie 2020
    • februarie 2020
    • ianuarie 2020
    • decembrie 2019
    • noiembrie 2019
    • octombrie 2019
    • septembrie 2019
    • august 2019
    • iulie 2019
    • iunie 2019
    • mai 2019
    • aprilie 2019
    • martie 2019
    • februarie 2019
    • ianuarie 2019
    • decembrie 2018
    • noiembrie 2018
    • octombrie 2018
    • septembrie 2018
    • august 2018
    • iulie 2018
    • iunie 2018
    • mai 2018
    • aprilie 2018
    • martie 2018
    • februarie 2018
    • ianuarie 2018
    • decembrie 2017
    • noiembrie 2017
    • octombrie 2017
    • septembrie 2017
    • august 2017
    • iulie 2017
    • iunie 2017
    • mai 2017
    • aprilie 2017
    • martie 2017
    • februarie 2017
    • ianuarie 2017
    • decembrie 2016
    • noiembrie 2016
    • octombrie 2016
    • septembrie 2016
    • august 2016
    • iulie 2016
    • iunie 2016
    • mai 2016
    • aprilie 2016
    • martie 2016
    • februarie 2016
    • ianuarie 2016
    • decembrie 2015
    • noiembrie 2015
    • octombrie 2015
    • septembrie 2015
    • august 2015
    • iulie 2015
    • iunie 2015
    • mai 2015
    • aprilie 2015
    • martie 2015
    • februarie 2015
    • ianuarie 2015
    • decembrie 2014
    • noiembrie 2014
    • octombrie 2014
    • septembrie 2014
    • august 2014
    • iulie 2014
    • iunie 2014
    • mai 2014
    • aprilie 2014
    • martie 2014
    • februarie 2014
    • ianuarie 2014
    • decembrie 2013
    • noiembrie 2013
    • octombrie 2013
    • septembrie 2013
    • august 2013
    • iulie 2013
    • iunie 2013
    • aprilie 2013
    • martie 2013
    • februarie 2013
    • ianuarie 2013
    • decembrie 2012
    • noiembrie 2012
    • octombrie 2012
    • septembrie 2012
    • august 2012
    • iulie 2012
    • iunie 2012
    • mai 2012
    • aprilie 2012
    • martie 2012
    • februarie 2012
    • ianuarie 2012
    • decembrie 2011
    • noiembrie 2011
    • octombrie 2011
    • septembrie 2011
    • iulie 2011
    • mai 2011
    • aprilie 2011
    • martie 2011
    • ianuarie 2011
    • decembrie 2010
    • noiembrie 2010
    • octombrie 2010
    • septembrie 2010
    • august 2010
    • iulie 2010
    • iunie 2010
    • mai 2010
    • aprilie 2010
    • martie 2010
    • februarie 2010
    • ianuarie 2010
    • decembrie 2009
Blog la WordPress.com. Tema: Parament de WordPress.com.
Confidențialitate și cookie-uri: acest site folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest site web, ești de acord cu utilizarea lor.
Pentru a afla mai multe, inclusiv cum să controlezi cookie-urile, uită-te aici: Politică cookie-uri
  • Urmărește Urmăresc
    • BISERICA BAPTISTĂ SPERANŢA VIŞEU DE SUS
    • Alătură-te altor 37 de urmăritori
    • Ai deja un cont WordPress.com? Autentifică-te acum.
    • BISERICA BAPTISTĂ SPERANŢA VIŞEU DE SUS
    • Personalizare
    • Urmărește Urmăresc
    • Înregistrare
    • Autentificare
    • Copiază legătură scurtă
    • Raportează acest conținut
    • Vezi articolul în Cititor
    • Administrează abonamente
    • Restrânge această bară
%d blogeri au apreciat: