BISERICA BAPTISTĂ SPERANŢA VIŞEU DE SUS

,,Încolo, fraţilor, fiţi sănătoşi, desăvârşiţi-vă, îmbărbătaţi-vă, fiţi cu un cuget, trăiţi în pace, şi Dumnezeul dragostei şi al păcii va fi cu voi." 2 Corinteni 13:11

  • Despre noi
  • Mesaje video
  • Poezii
  • Crez
  • Mici studii
  • Cântece
  • Rugăciune
  • Adrese
  • Sănătate

O călăuză pentru înţelegerea Sfintelor Scripturi

Publicat de elpizein pe iunie 11, 2012
Publicat în: Mesaje. Etichetat: Adam, Dumnezeu, Hristos, William Tyndale.

Vă prezentăm un fragment din lucrarea ,,O Călăuză pentru Înţelegerea Sfintelor Scripturi”, tipărită în 1531, concepută ca un prolog la traducerea Bibliei la care lucra Tyndale. Lucrarea conţine ,,principiile primare” de credinţă creştină, şi, astfel, principiile călăuzitoare pentru înţelegerea Sfintelor Scripturi. Este totodată şi o pledoarie pentru răspândirea Bibliei în rândul poporului, a tuturor oamenilor de orice limbă.

,,Scriu aceste rânduri ca să aveţi în faţă întreaga Scriptură deschisă, astfel ca întotdeauna când intraţi în ea şi o citiţi să nu puteţi decât s-o înţelegeţi. Dacă am fi în aceste lucruri neştiutori, întreaga Carte ar fi închisă, şi atunci, cu cât am citi-o, mai orbi am fi…

Iubiţi fraţi, mă uimeşte faptul că există unii care vorbesc împotriva traducerii Scripturilor în orice limbă, ca să ajungă la orice om. Credeam că nu poate fi cineva atât de orb încât să se împotrivească luminii date celor ce umblă în întuneric, unde mereu se împiedică, şi unde împiedicarea înseamnă pierzare veşnică. Credeam că nu poate fi cineva atât de rău încât să fie invidios că alţii ar avea lumina pe care el o are. Credeam că nu poate fi cineva atât de nechibzuit încât să spună că ceva bun este cauza răului, şi că întunericul poate să iasă din lumină, şi că minciuna creşte din adevăr. Eu ştiam că lumina distruge întunericul, şi adevărul alungă minciuna.

Cu toate acestea, fiindcă i-a plăcut lui Dumnezeu să ne trimită nouă (chiar şi celor care nu s-au gândit să dorească acest lucru), Scriptura în limba noastră maternă, şi observând că la fiecare colţ sunt învăţături şi doctrine greşite; ca să nu vă lăsaţi înşelaţi de cineva, m-am gândit să vă scriu această Călăuză pentru înţelegerea Sfintei Scripturi, ca să umblaţi fără teamă, şi să puteţi deosebi lucrurile adevărate de cele false; şi, mai presus de toate, ca să vă aduc aminte de câteva lucruri necesare: Vechiul Testament, Noul Testament, Moise, Hristos, natura, harul, a lucra şi a crede, ca să nu le confundăm, şi să nu ne închipuim că Moise e Hristos şi Hristos e Moise, iar harul să nu-l confundăm cu legea, să nu dispreţuim dragostea lui Dumnezeu şi să neglijăm credinţa, să nu ne abatem de la înţelegerea simplă şi să ajungem în dispute complicate, ajungând să ne certăm asupra unor cuvinte…

* * *

Despre Hristos este scris în prologul de la Ioan 1. El este Acela, din a Cărui plinătate, sau din Cărui belşug de abundenţă, noi toţi am primit har după har, sau favor după favor divin. Aceasta înseamnă că Cinstea şi înălţarea pe care a dat-o Dumnezeu Fiului Său, ne-o dă şi nouă tuturor celor care credem, împreună cu toate darurile harului, şi le împarte aşa cum dă daruri un tată copiilor lui. Apostolul Pavel spune despre ,,harul care ne-a fost dat în Hristos Isus, înainte de veşnicii!” Deci Isus Hristos este Cel care aduce dragostea lui Dumnezeu în noi, şi lucrul acesta nu-l facem noi prin faptele noastre. Hristos a fost înălţat de Dumnezeu mai presus de toate lucrurile, şi e chemat în Scriptură, ,,scaun al harului lui Dumnezeu”; oricine aleargă la Domnul nu capătă altceva şi nu aude altceva de la Dumnezeu decât îndurare şi milă.

În Vechiul Testament se află multe făgăduinţe, care nu sunt altceva decât Evanghelia dată celor care au crezut, pentru ca să fie mântuiţi de mânia legii. Iar în Noul Testament legea e adeseori menţionată, ca să condamne pe cei care au uitat făgăduinţele. Într-adevăr, legea şi harul nu pot fi separate. Evanghelia şi făgăduinţele sunt date celor care au conştiinţa apăsată, şi au ajuns la disperare, şi simt pericolul iadului şi al morţii aduse de lege, şi sunt astfel robi acestei legi.

În toate acţiunile mele trebuie să am legea înaintea ochilor, ca să mă condamne pentru imperfecţiunea mea. Căci tot ce fac, oricât aş încerca să fie de bine, nu este decât păcat condamnabil, când este pus în faţa legii, care îmi cercetează inima şi adâncul fiinţei mele. Fiindcă nu pot să scap de legea aceasta, mă smeresc în duhul meu, ca să dau laudă şi cinste numai lui Dumnezeu, recunoscând că numai El este neprihănit, iar eu sunt în păcat şi sub pedeapsă. Dar trebuie să am şi făgăduinţele lui Dumnezeu înaintea ochilor mei, ca să nu ajung în disperare. În ele văd îndurarea lui Dumnezeu, mila şi bunăvoinţa Lui faţă de mine prin sângele Fiului Său, Isus Hristos, care a făcut ispăşire pentru toate imperfecţiunile mele, şi a împlinit pentru mine tot ce trebuia împlinit.

Aş vrea să observaţi cele două categorii de oameni care se înşeală. Întâi, sunt acei care vor să devină neprihăniţi prin faptele lor, ferindu-se de lucrurile pe care legea le opreşte, şi împlinind lucrurile pe care legea le cere. Aceştia se compară pe ei înşişi cu alţi păcătoşi, se cred drepţi uitându-se la alţii, şi îi condamnă pe ceilalţi păcătoşi. Ei pun o basma pe faţa lui Moise, ca să nu vadă că legea cere să aibă dragostea în inima lor, şi că dragostea este împlinirea legii. Dacă ar împlini legea,    n-ar condamna pe alţii. ,,Dragostea acoperă o sumedenie de păcate” spune apostolul Petru în prima sa Epistolă. Şi pe cine iubesc din inimă, pe acela nu-l condamn şi nici nu-i ţin socoteala păcatelor, ci îi sufăr slăbiciunile şi imperfecţiunile, ca o mamă care îşi iubeşte copilul şi îi suferă răutăţile până creşte om mare.

Mai sunt înşelaţi aceia care, fără nici o frică de Dumnezeu, se aruncă în tot felul de vicii cu toată patima sufletului lor, desconsiderând legea lui Dumnezeu (sub stăpânirea căreia sunt de fapt prinşi în captivitate), dar care îşi spun că Dumnezeu e bun şi că Isus Hristos a murit pentru ei, şi îşi închipuie că aceste visuri pe care şi le imaginează sunt credinţa mântuitoare pe care o laudă atât de mult Scripturile. Nu, aceasta nu este credinţă, ci doar o orbire nebună, care se naşte din firea lor coruptă. Nu este de la Duhul lui Dumnezeu, ci de la diavolul care îi învaţă să-şi pună încrederea într-un om (în papă), de la care să aibă iertarea de păcate, şi nu în sângele Mântuitorului nostru Isus Hristos. Dar adevărata credinţă este, aşa cum o arată apostolul Pavel, darul lui Dumnezeu, care este dat celor păcătoşi, după ce asupra lor a lucrat legea şi le-a produs ruşinea faţă de păcate, disperarea faţă de starea în care se află, şi groaza de iad.

Cei care au credinţa adevărată dau dreptate legii, fiindcă este dreaptă şi bună; şi dau dreptate lui Dumnezeu care a întocmit-o, şi se bucură în poruncile ei (deşi nu pot să le împlinească, din cauza slăbiciunii lor); şi resping tot ce opreşte legea (deşi nu întotdeauna pot să evite lucrurile oprite). Marele lor necaz este că nu pot să împlinească voia lui Dumnezeu prin lege. De aceea Duhul Sfânt, care este în ei, strigă zi şi noapte după ajutor, cu lacrimi (cum spune apostolul Pavel), şi cu suspine negrăite.

Primii, adică cei care îşi caută neprihănirea prin faptele lor, nu recunosc lucrarea interioară a legii, şi nici nu se desfată în ea, ci trăiesc ca şi cum legea nici   n-ar exista. Aceştia nu dau dreptate lui Dumnezeu, ci îl privesc ca despot. Nici nu le pasă de făgăduinţele Lui, ci vor prin puterea lor să fie ei înşişi proprii lor mântuitori. Ei nu dau slavă lui Dumnezeu, deşi cu gura spun că îi dau slavă.

Cei din a doua categorie, cei care trăiesc în fire, ca nişte porci în murdăria lor, nu se tem nici de Dumnezeu în legea Lui, nici nu îi sunt mulţumitori pentru făgăduinţele Lui şi pentru harul care a fost adus prin Hristos tuturor celor care cred în El.

Adevăraţii creştini îşi dau seama că legea are dreptate, şi Îl recunosc pe Dumnezeu ca Autorul ei. Aceştia afirmă că Dumnezeu e drept să condamne păcatul. Dar ei cred în făgăduinţele lui Dumnezeu, şi se încred în credincioşia Lui pentru împlinirea făgăduinţelor Lui. Prin lege, ei simt condamnarea păcatelor şi a tuturor faptelor lor, şi dau slavă lui Dumnezeu. Crezând în făgăduinţele lui Dumnezeu, ei se reazemă întru totul pe lucrarea Domnului Isus Hristos, astfel că în toate îl cinstesc şi îl slăvesc pe Dumnezeu.

Din fire, prin căderea lui Adam în păcat, suntem fii ai mâniei, adică moştenim mânia lui Dumnezeu peste noi din cauza păcătoşeniei pe care o avem… în har, suntem scoşi din Adam, care este temelia tuturor relelor, şi suntem altoiţi în Hristos, care este rădăcina bunătăţii. În Hristos, Dumnezeu ne-a iubit înainte ca să existe lumea, şi ne-a pregătit să avem parte de cunoştinţa Fiului Său şi a iubirii Lui.

 

Share this:

  • Twitter
  • Facebook

Apreciază:

Apreciere Încarc...

Similare

Navigarea articolelor

← Comunicat al Președintelui Uniunii Baptiste din România cu privire la alegerile din țara noastră
Înmormântare →
  • Caută pe blog

  • Vă aşteptăm cu drag la serviciile bisericii: DUMINICĂ orele 10-12 şi 18-19.30; JOI orele 18-19.30
  • Vrei să citeşti Biblia dar nu ai una? Vino la serviciile de închinare din Biserica „Speranţa” şi vei primi o Biblie gratuit!
  • Versetul zilei

    „Păziţi-vă bine să nu pierdeţi rodul muncii voastre, ci să primiţi o răsplată deplină.” – 2 Ioan 8

  • iunie 2012
    D L M M J V S
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    « mai   iul. »
  • Vremea la noi

    booked.net
  • Evanghelizare

  • Misiune

  • Proiect social

    Proiect social
  • Părtăşia bisericilor din Maramureşul istoric

  • Sărbători

  • Diverse

  • Geo clock

    hit counter
  • Vizitatori

    free counters
  • Locations of visitors to this page
  • Harta vizitatori

    Map
  • VIZIONATI FILMUL ISUS

  • Ascultaţi Radio Vocea Evangheliei

  • Pagini

    • Adrese
    • Cântece
    • Crez
    • Despre noi
    • Mesaje video
    • Mici studii
    • Poezii
    • Rugăciune
    • Sănătate
  • Spam blocat

    84 de comentarii spam blocate de Akismet
  • Blogroll

    • Alianta Familiilor din Romania
    • Biblia creştini
    • Biblia GBV 2001
    • Biblia Noua Traducere
    • Biblia online în Limba Română
    • Biblia pentru viata
    • Biblia Youversion
    • Biserica baptista ,,Biruinţa" Baia Mare
    • Biserica Baptistă ,,Dragostea" Arad
    • Biserica Baptistă ,,Speranţa" Arad
    • Biserica Baptistă Betania Reghin
    • Blythswood Romania
    • Creştinul azi
    • eBiblia
    • Editura ,,Cartea creştină" Oradea
    • Editura ,,Făclia" Oradea
    • Editura ,,Perla suferinţei" Suceava
    • Faclia Publishing House
    • Fundaţia ,,Istoria binecuvântării" Cluj
    • Gotquestions
    • Informatia familiei
    • Institutul Teologic Baptist Bucureşti
    • Misiune.ro
    • Programe şi resurse biblice
    • Radio ,,Vocea Evangheliei" Oradea
    • Resurse creştine
    • Scripture text
    • Sfânta Scriptură
    • Step Tyndale House
    • Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste din România
    • Universitatea ,,Emanuel" Oradea
    • Viata vesnica
    • WordPress.com
    • WordPress.org
  • Twitter

    • I liked a @YouTube video youtu.be/3TzHDdeuu80?a Fratii Sfara - Caut un om , un om in intreaga tara 6 years ago
    • I liked a @YouTube video youtu.be/czVIakZCJ5w?a LA CRUCEA DE LA GOLGOTA - FRATII GROZA - SALA PALATULUI, 1999 6 years ago
    • I liked a @YouTube video youtu.be/6WDH0Iv6GuE?a Lucian si Adelina Susanu - Mai cheamă-mi Isuse 6 years ago
    • Invitatie2: youtu.be/HhJQ4BfUm9o?a via @YouTube 6 years ago
    • Azi cant de bucurie: youtu.be/Y68F4jhjdEY?a via @YouTube 6 years ago
    Follow @bissperanta
  • Arhive

    • ianuarie 2023
    • decembrie 2022
    • noiembrie 2022
    • octombrie 2022
    • septembrie 2022
    • august 2022
    • iulie 2022
    • iunie 2022
    • mai 2022
    • aprilie 2022
    • martie 2022
    • februarie 2022
    • ianuarie 2022
    • decembrie 2021
    • noiembrie 2021
    • octombrie 2021
    • septembrie 2021
    • august 2021
    • iulie 2021
    • iunie 2021
    • mai 2021
    • aprilie 2021
    • martie 2021
    • februarie 2021
    • ianuarie 2021
    • decembrie 2020
    • noiembrie 2020
    • octombrie 2020
    • septembrie 2020
    • august 2020
    • iulie 2020
    • iunie 2020
    • mai 2020
    • aprilie 2020
    • martie 2020
    • februarie 2020
    • ianuarie 2020
    • decembrie 2019
    • noiembrie 2019
    • octombrie 2019
    • septembrie 2019
    • august 2019
    • iulie 2019
    • iunie 2019
    • mai 2019
    • aprilie 2019
    • martie 2019
    • februarie 2019
    • ianuarie 2019
    • decembrie 2018
    • noiembrie 2018
    • octombrie 2018
    • septembrie 2018
    • august 2018
    • iulie 2018
    • iunie 2018
    • mai 2018
    • aprilie 2018
    • martie 2018
    • februarie 2018
    • ianuarie 2018
    • decembrie 2017
    • noiembrie 2017
    • octombrie 2017
    • septembrie 2017
    • august 2017
    • iulie 2017
    • iunie 2017
    • mai 2017
    • aprilie 2017
    • martie 2017
    • februarie 2017
    • ianuarie 2017
    • decembrie 2016
    • noiembrie 2016
    • octombrie 2016
    • septembrie 2016
    • august 2016
    • iulie 2016
    • iunie 2016
    • mai 2016
    • aprilie 2016
    • martie 2016
    • februarie 2016
    • ianuarie 2016
    • decembrie 2015
    • noiembrie 2015
    • octombrie 2015
    • septembrie 2015
    • august 2015
    • iulie 2015
    • iunie 2015
    • mai 2015
    • aprilie 2015
    • martie 2015
    • februarie 2015
    • ianuarie 2015
    • decembrie 2014
    • noiembrie 2014
    • octombrie 2014
    • septembrie 2014
    • august 2014
    • iulie 2014
    • iunie 2014
    • mai 2014
    • aprilie 2014
    • martie 2014
    • februarie 2014
    • ianuarie 2014
    • decembrie 2013
    • noiembrie 2013
    • octombrie 2013
    • septembrie 2013
    • august 2013
    • iulie 2013
    • iunie 2013
    • aprilie 2013
    • martie 2013
    • februarie 2013
    • ianuarie 2013
    • decembrie 2012
    • noiembrie 2012
    • octombrie 2012
    • septembrie 2012
    • august 2012
    • iulie 2012
    • iunie 2012
    • mai 2012
    • aprilie 2012
    • martie 2012
    • februarie 2012
    • ianuarie 2012
    • decembrie 2011
    • noiembrie 2011
    • octombrie 2011
    • septembrie 2011
    • iulie 2011
    • mai 2011
    • aprilie 2011
    • martie 2011
    • ianuarie 2011
    • decembrie 2010
    • noiembrie 2010
    • octombrie 2010
    • septembrie 2010
    • august 2010
    • iulie 2010
    • iunie 2010
    • mai 2010
    • aprilie 2010
    • martie 2010
    • februarie 2010
    • ianuarie 2010
    • decembrie 2009
Blog la WordPress.com. Tema: Parament de WordPress.com.
Confidențialitate și cookie-uri: acest site folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest site web, ești de acord cu utilizarea lor.
Pentru a afla mai multe, inclusiv cum să controlezi cookie-urile, uită-te aici: Politică cookie-uri
  • Urmărește Urmăresc
    • BISERICA BAPTISTĂ SPERANŢA VIŞEU DE SUS
    • Alătură-te altor 37 de urmăritori
    • Ai deja un cont WordPress.com? Autentifică-te acum.
    • BISERICA BAPTISTĂ SPERANŢA VIŞEU DE SUS
    • Personalizare
    • Urmărește Urmăresc
    • Înregistrare
    • Autentificare
    • Copiază legătură scurtă
    • Raportează acest conținut
    • Vezi articolul în Cititor
    • Administrează abonamente
    • Restrânge această bară
%d blogeri au apreciat: